‘Rechtop staan! Spanning houden in je armen! Spotten! Niet naar beneden kijken! Houd je voeten bij elkaar tijdens het draaien! Armen bij je houden!’ Je bent een of meerdere van deze uitspraken vast wel eens tegengekomen in de lessen. Maar waarom zijn houding, spanning, spotten, je armen en benen nou zo belangrijk? In deze driedelige serie leggen we je uit waarom je welke technieken gebruikt, en hoe het je een betere danser maakt. En natuurlijk krijg je er gratis tips bij!

We hebben nu al je houding en frame behandeld, evenals de rol van je armen en benen tijdens het uitvoeren van draaien. Een laatste belangrijke techniek bij het draaien die we zullen behandelen, is voor veel dansers lastig. Wanneer je het eenmaal kunt ga je als een speer, maar de weg er naartoe is soms hobbelig. We hebben het natuurlijk over spotten! michael jackson dancing GIF
Focus!

Spotten is het focussen op één punt terwijl je draait. Van draaien wordt je duizelig, omdat je je evenwichtsorgaan hiermee in de war brengt. Nadat je gestopt bent met draaien, denk je hoofd namelijk dat je nog steeds aan het draaien bent, en dat zorgt ervoor dat je je duizelig voelt. Door te spotten misleidt je je hersenen, door deze te laten denken dat je lichaam geen omwentelingen maakt. Dat doe je door zo lang mogelijk naar één punt te kijken, terwijl je lichaam doordraait. Naast dat spotten duizeligheid voorkomt, is het ook goed voor het houden van balans en het bepalen van een richting.

 drunk thanksgiving turkey dizzy fall down GIF
puppy playing GIF Naar één punt blijven kijken terwijl je snel aan het draaien bent is zo makkelijk nog niet, en het vergt veel oefening. Je moet namelijk je hoofd draaien, maar eigenlijk gaat het er vooral om dat je ogen focus hebben. Je kunt dit oefenen door voor een spiegel te staan of voor een muur, en hier een focuspunt nemen. Ga langzaam draaien door kleine pasjes te nemen, terwijl je zo lang mogelijk naar je punt blijft kijken. Wanneer je niet langer in staat bent om er langer naar te kijken, draai je je hoofd om naar de andere kant, en vindt je gelijk weer je focuspunt, terwijl je langzaam je draai afmaakt. Wanneer deze beweging in je systeem zit, kun je steeds sneller gaan oefenen, totdat je het met draaien kunt toepassen. Vergeet vooral niet allebei de kanten op te oefenen, zodat je je draai aan beide kant rockt!
Can’t keep my eyes off of you

Bij spotten moeten je ogen sneller zijn dan je hoofd, en je hoofd sneller dan je lichaam. In de juiste volgorde bewegen in de eerste helft van de draai je ogen en hoofd achter je lichaam aan, en in de tweede helft je lichaam achter je ogen en hoofd. Om je ogen extra te trainen kun je ook een focuspunt nemen, en je hoofd verschillende kanten op bewegen terwijl je ogen op dat punt gefixeerd blijven

rotate black and white GIF
dance dancing GIF by Miike Snow Soms spot je in één draai of figuur meerdere malen, en in verschillende richtingen. Denk bijvoorbeeld aan een inside of outside turn. Hierbij draai je anderhalf keer, terwijl je je ook nog voortbeweegt. Je spot hierbij van je af, dus niet op je partner, omdat je anders niet de juiste richting op beweegt. De leider beweegt namelijk ook, en als deze van richting verandert, verander je mee, wanneer je op diegene spot. Pas op het laatste moment, bij de laatste halve draai wanneer de leider weer op de juiste plek is, verplaats je je focus weer daarheen.
Practice, practice, practice

Spotten vergt vooral veel oefening, en dat is niet altijd even leuk. Zeker als je moe bent of niet lekker in je vel zit, zal het lastiger gaan. En elke keer dezelfde oefening is natuurlijk ook niet leuk, dus maak het interessant voor jezelf! Je kunt draaien op dezelfde plek, maar ook spotten terwijl je tijdens je draaien naar voren of achteren beweegt. Wissel het aantal keren dat je draait af, evenals de kant waarheen je draait. Zoek verschillende plekken om op te spotten. Of gebruik eens een draaiende kantoorstoel, een leuke pauze voor tijdens je werk, of die saaie vergadering 😉

spin dab GIF

Wil je meer persoonlijke tips en training om je techniek te verbeteren? Iedere maandag organiseren we onze Personal Perfomance Training. In deze cursus speciaal voor gevorderde salsadansers verbeteren we je danstechniek, styling en musicality. Allemaal met losse oefeningen (die je thuis ook kan oefenen) zonder combinaties aan te leren. Eigenlijk een must-follow voor iedere danser.