Nu de Coronalockdown blijft voortduren horen we steeds meer mensen om ons heen die het er mentaal zwaar mee hebben. Echter, veel verschillende onderzoeken tonen aan dat om deze gevoelens te baas te blijven dansen een supereffectief hulpmiddel kan zijn. Dat dansen goed is voor je fysieke gezondheid weten we allemaal wel, zeker wanneer we ons weer eens een avondje in het zweet hebben gewerkt, en met pijnlijke voeten, moe en voldaan ons bed in duiken. Maar wist je dat dansen niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid? Hoe dat werkt? We leggen het je hier allemaal uit!

Lucky Number Salsa

Allereerst is dansen bevorderlijk voor je humeur en je gevoel van welbevinden. Door dansen komen er endorfines vrij, ook wel gelukshormonen genoemd. Dit zijn hormonen die neurotransmitters triggeren, waardoor gevoel van ontspanning en plezier ontstaan, en je je gelukkig voelt. Daarnaast zorgt het voor bevordering van het zelfvertrouwen, doordat je bewuster wordt van je lichaam, zowel aan de binnen- als de buitenkant; je bent bezig met je bewegingen te coördineren, je evenwicht te bewaren, je danspartner en het ritme te volgen.

Happy Fresh Prince GIF by Nick At Nite
Dit zijn vooral fysieke en gevoelsmatige handelingen, maar dansen heeft ook veel met het tonen van emoties te maken. Het is een ideale manier om je emoties te uiten. Dit heeft ook een evolutionaire functie: antropologische studies tonen aan dat groepen meer overlevingskansen hebben als ze een gemeenschappelijke dans hebben, en daardoor in staat zijn om hun gevoelens al dansend te delen. Dat brengt ons bij het volgende punt: dansen is een sociale activiteit, met name de partnerdansen. Het verbindt ons met anderen en zorgt ervoor dat we nieuwe mensen leren kennen. Ook dit heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, omdat het eenzaamheid verminderd.  

salsa GIF

Al deze redenen (geluksgevoelens, zelfvertrouwen, een manier voor het uiten van emoties en dans als sociale activiteit) zorgen ervoor dat dans regelmatig ingezet wordt als therapievorm voor depressie, angststoornissen en stress. De Universiteit van Derby heeft een onderzoek gedaan naar het effect van salsalessen op depressie. Mensen met een depressie kregen salsalessen voor een periode van 9 weken. Ze begonnen zich na 4 weken beter te voelen, en na afloop zeiden ze dat ze zich beter konden concentreren, zich vrediger en kalmer voelden, en minder negatieve gedachten hadden. Ook een onderzoek van Hackney en Earhart (2010) naar mensen met een mentale stoornis toont aan dat gevoelens van angst en depressie verminderen na 10 weken lang één uur dansles per week te hebben.

The Simpsons Dancing GIF

Brainpower

Naast dat dansen op verschillende manieren goed is voor je emotionele staat van zijn, heeft het ook voordelen voor je brein. Doordat je bewegen combineert met muziek, nieuwe pasjes leert en iets uitdagends doet stimuleer je je hersenen om nieuwe verbindingen te leggen, en daarmee breidt je je hersencapaciteit uit. Volgens neurowetenschapper Stephan Swinnen van KU Leuven is dit effect het grootst als je net begint met het leren van een dans, of als je nieuwe soorten dansen leert: het aanleren en onthouden van nieuwe bewegingen zorgt namelijk voor extra mentale activiteit.

Het goede nieuws is dat je tijdens de lockdown periode nog talloze nieuwe dansmoves of zelfs dansstijlen kan leren. Union Salsa heeft daarvoor het meest uitgebreide platform ontwikkeld met meer dan 300 professionele videolessen voor thuis. Zo leer je in deze saaie tijd toch Salsa of Bachata op 16 verschillende niveau’s, alleen of samen. Kijk hier voor alle info en gratis proefles.

The Office Kelly GIF

Forever Young

Dansen stimuleert je hersenen dus, en door de mentale inspanning die bij de fysieke inspanning komt kijken, wordt het risico op ouderdomsziektes als dementie verminderd. Om de reden wordt dans ingezet als therapie voor dementie, evenals voor neurologische stoornissen zoals Parkinson, omdat het een aanspraak doet op de hersenen en de daarmee de ontwikkeling van coördinatie en de samenwerking tussen lichaam en geest.

turn up rage GIF by THUMP

Genoeg redenen dus om te gaan of te blijven dansen!
Je zal merken hoe goed het je doet. De beste remedie om metaal en fysiek sterker uit de Corona-crisis te komen.