Bij Union Salsa Dance Company kom je regelmatig verschillende stijlen van Bachata tegen,  maar wat hoden deze verschillen nou precies in en welke past het beste bij jou? Dat leggen we vandaag kort uit zodat jij de volgende keer alles weet over de Bachata-stijlen.

Bachata Dominicana
Bachata Dominicana is de oorspronkelijke bachata en bestaat al heel lang. Deze dansstijl is ontstaan in de Dominicaanse Republiek in de eerste helft van de 20e eeuw. Dit is de meest traditionele Bachata-vorm en was in de vroege dagen zelf verboden op het Caribishe eiland vanwege de, naar toengeldende maatstaven, onfatsoenijke bewegingen. Er wordt gedanst op kleine afstand van elkaar terwijl de danspartners elkaars handen vasthouden. De dans bestaat voornamelijk uit voetenwerk en spelen met de muziek. Ook de connectie met je partner tijdens het dansen is belangrijk. De muziek waarop wordt gedanst is wat sneller dan andere Bachata-stijlen en bestaat vaak uit gitaren, guira en bongos.
Bachata Moderna
 

Eind jaren 90 ontstond in de Verenigde Staten de Bachata Moderna. De tradidtionele bachatabewegingen werden gemengd met draaipatronen zoals je ook in salsa vindt. Daarbij werden showelementen als dips toegevoegd. Ook de bachatamuziek verandert in deze periode. Met de opkomst van artiesten als Romeo Santos en Prince Royce wordt een toegankelijker geluid geproduceerd met meer Latin-pop invloeden. Doordat de muziek nu ook in de reguliere hitlijsten staat neemt de populariteit van bachata een enorme vlucht.

Bachata Sensual
Bij Union Salsa Dance Company geven wij altijd een combinatie van de verschillende  Bachatastijlen. Sinds een aantal jaar is de populariteit van onze Bachata Sensual lessen en bootcamps flink toegenomen. Deze stijl is ontstaan in Zuid-Spanje en komt voor uit andere Latindans-stijl Zouk. Zouk komt van oorsprong uit de Franse Antillen en wordt gekenmerkt door ronde en en sensuele bewegingen. Deze nieuwe stijl heeft in hoog tempo de wereld veroverd door invloeden van andere dansen zoals Salsa. Sensual is in vergelijking met Dominican een tragere dans met veel langzamere grote bewegingen. Het heeft veel body movements, zoals body rolls, isolaties en heeft dus een ronde stijl afkomstig van Zouk. Muziek wordt voornamelijk gemaakt door gespecialiseerde dj’s die hun eigen remixes maken van pop en reggaeton nummers met electronische beats en bassgitaar. DJ Tronky is erg bekend voor deze stijlen met langzamere muziek..
Urban/Fusion Bachata
 

Dansvormen blijven nooit stilstaan en evolueren constant; zo is een van de nieuwste verandering in Bachata een gebruik van de stijl hip-hop en streetdance. In stijlen als Urban en Fusion wordt veel gebruik gemaakt van dit soort bewegingen. De danspasjes zijn meer zoals moderne hip-hop en er wordt veel gewerkt met musicality (dit is leren dansen op muziek en leren te spelen hiermee). De muziek zijn vaak aangepaste Reggaeton en R&B-liedjes naar een Bachata-stijl en ritme en is een veel lossere stijl qua regels dan andere stijlen.

 

De bovenstaande dansstijlen bieden wij allemaal aan bij Union Salsa Dance Company en het is daarom enorm fijn om de verschillen te kennen. In onze bachata-playlists op Spotify vind je de verschillende stijlen ook terug. Herken jij de juiste dansstijl bij het juiste nummer?

Wij geven erom dat als je bij ons Bachata leert dat je van alles wat mee krijgt en dus niet alleen één stijl. Tijdens de lessen behandelen we daarom altijd een mix van de verschillende stijlen. Om je verder te specialiseren in één specifieke dansstijl organiseren we regelmatig intensieve bootcamps van 3,5 uur. Wil je je inschrijven voor Bachata lessen of bootcamps? Check dan onze website www.unionsalsadancecompany.nl waar je alle informatie kan vinden over waar en wanneer je dit kan leren. See you on the dance floor!