Al decennialang is Koninginne-/Koningsdag één van de grootste feestelijkheden van het centrum van Utrecht. Omdat de viering steeds groter werd, besloten we in 1989 de dag ervoor al te beginnen met feestvieren tijdens (toentertijd) Koninginnenacht. Sindsdien staat Nederland twee dagen lang in het teken van de vrijmarkten en natuurlijk héél veel muziek en dans. Zéker toen Latina Maxima zich bij de Koninklijke familie mocht voegen, kon Salsa natuurlijk niet meer ontbreken.

Al 15 jaar geleden startte de eerste salsa-activiteiten van Union, toen al 20 jaar de grootste salsaschool van Utrecht, tijdens de Koninginnedag van 2004. Sinds die tijd is er tijdens iedere Koningsviering heel veel gedanst. Salsadansend Utrecht kleurt elk jaar een keer oranje. Wat was er de afgelopen 15 jaar te doen op het gebied?

De eerste tel

Natuurlijk zijn er al tientallen jaren Koningsdag/Koninginnedag feestjes te vinden door heel Nederland, maar hoe zit dat met Salsafeestjes in Utrecht? Het eerste grote Salsa-event was tijdens Koninginnedag in 2004: honderden Salsadansende mensen vanuit heel Nederland stonden in de stralende zon te dansen op de Mariaplaats, allemaal op zoek naar de eerste (en tweede, derde… tot en met de achtste) tel.

Het feestje startte kleinschalig met wat  kleine speakers voor het Conservatorium. Er werden demo’s gegeven door docenten en cursisten. Tussendoor was er gelegenheid om zelf te dansen. In de loop der jaren zijn de speakers ingeruild voor een professionele installatie met bekende dj’s achter de draaitafels. Het Koninginnedag salsafeest was inmiddels een begrip in heel Latin Nederland. In 2012 zelfs met als hoogtepunt, met een immens podium en live salsaband.

Dance the night away

De eerste keer dat we Willem-Alexander en Maxima als koningspaar vierden in 2014 is het feest in een compleet nieuw jasje gestoken. Tijdens de eerste Koningsnacht verplaatste het feest naar binnen in Café Maria. Later, met de komst van de Union Latin Lounge naar de enige èchte Latin Hotspot van Utrecht. Hier nog steeds net zo swingend als op Koninginne/Koningsdag.

In deze vorm paste het feest eigenlijk nóg beter bij het Latinpubliek: Lekker tot laat in de nacht door dansen, professionele vloer, geen onzekerheid meer over het weer, en verfrissende cocktails om mee uit te puffen van al die heerlijke dansjes.

Koning viert Salsadansend zijn verjaardag

De Latinscene is enorm gegroeid in der loop van de jaren, dit zie je zeker terug in alle feestjes en festivals die vaak tóch nog een Latin-stage of zaal hebben toegevoegd. Wij denken dat Koningin Maxima ook graag een Salsa-dansje waagt met de Koning. Ben jij er nog niet uit wat je gaat doen met Koningsnacht? Kom gezellig langs in de Union Latin Lounge voor een heerlijke cocktail van Salsa, Bachata en Kizomba in de de 3 area’s aan de Biltstraat!

Thowback Time

In verband met het 15-jarige Jubileum van het Koningsdag/nacht Salsafeest hebben wij heel veel oude foto’s, video’s en reacties verzameld. Zo kan je nog een  genieten van alle afgelopen 15 edities. De komende weken delen we het allemaal  in het Koningsnacht Salsa Night event op Facebook. Zet jezelf op aanwezig en blijf op de hoogte van deze geweldige throwbacks! 😉

Koningsnacht Salsa Party 2019

 

AANMELDEN > GRATIS ENTREE

Union Latin Lounge
✔ Gratis Entree
✔ 3 Area’s (350 m2!)
✔ Loopafstand van Utrechtse Pleinen
✔ Al 15 jaar Grootste Latin Event in Utrecht