Het ziet er cool en spectaculair uit, en sluit op sommige momenten perfect aan op de muziek. Niet voor niets dat veel mensen gek zijn op dips. Toch is dippen is niet altijd een goed idee. Sterker nog: het kan zelfs gevaarlijk zijn. Voordat je met dippen begint, is er een aantal dingen dat je moet weten.

 1. Muziek
  Een dip kan perfect aansluiten op de muziek, maar hij kan ook juist heel fout getimed zijn. Luisteren naar de muziek is daarom heel belangrijk. Is er een break? Is het nummer afgelopen? Dat zijn momenten om er een mooie dip in te gooien. Maar doe het vooral niet te pas en te onpas.
 2. Persoonlijke voorkeur
  Je mag er als beginner dan over gedroomd hebben: niet iedereen is gek op dips. Sommige dansers vinden het eng of lichamelijk niet comfortabel. Ook moet het maar net bij je dansstijl passen: sommige mannen – hoe gevorderd ook – zullen een vrouw niet snel laten dippen. Probeer altijd rekening te houden met je partner en forceer hem of haar niet.
 3. Beheersing
  Als jij je diptechnieken beheerst is dat natuurlijk fijn. Maar minstens zo belangrijk is dat je partner deze ook onder controle heeft. Als man is het belangrijk dat je weet hoe je je dame in de dip toe leidt en stabiel vasthoudt. Zomaar naar beneden duwen is een absolute no go. Maar ook als dame is het belangrijk te weten hoe je je balans moet houden – het is nu eenmaal geen kwestie van ‘jezelf gewoon laten vallen’. Wees je hiervan bewust voordat er ongelukken gebeuren. Neem dan ook een paar lessen om de techniek te leren kennen en oefenen.
 4. Vertrouwen
   Zorg dat er onderling vertrouwen is voordat je een dip doet. Dat betekent niet dat je elkaar al jaren hoeft te kennen; met iemand die je pas net kent, kun je ook dippen. Maar gooi er niet in de eerste minuut van jullie allereerste dansje al een dip in. Het is fijn als je elkaar een beetje kent en op elkaar ingespeeld (-gedanst, in dit geval) bent.
 5. Ruimte
  Hoe perfect het liedje er ook voor is: een dip is pas verantwoord als je er ook daadwerkelijk ruimte voor hebt. Niemand wil immers met z’n hoofd midden in een ander dansend stel belanden. Check (als heer zijnde!) dus altijd even om je heen op de dansvloer of dippen wel zo verstandig is.
 6. Outfit
  Heren denken er misschien niet direct over na, maar niet elke damesoutfit is geschikt voor een dip – daar kan je je waarschijnlijk wel iets bij voorstellen. Het wordt wel gewaardeerd als je daar een beetje rekening mee houdt, voordat je een dame zomaar in een lage dip gooit.
 7. Blessures
  Voor sommige dames zijn dips simpelweg niet mogelijk vanwege rugklachten of andere blessures. Van tevoren even checken kan nooit kwaad.

Extra Tip!
Wil je meer verschillende dips leren en ook weten hoe je deze veilig kan uitvoeren? Union Salsa heeft speciaal voor de gevorderde dansers een Masterclass ontwikkeld. Dips en musicality komen ruimschoots aan bod.

Inschrijven voor Masterclass >

 Meer Informatie >