Let’s talk about Bachata! Want hoewel het niet direct te zien is aan onze naam, weet iedereen die wel eens op een Latin Night is geweest dat er een heleboel bachata wordt gedraaid en gedanst bij Union Salsa Dance Company. 

Bachata ontstond in de Dominicaanse Republiek in de late jaren ’60 en kwam voort uit muziekstijlen als bolero, son, en merengue. Bachata begon als een muziek- en dansstijl die populair was onder de lagere sociale klassen in de buitenwijken van Santo Domingo en het platteland. In eerste instantie stond het genre eigenlijk bekend als Amargue, wat ‘bitterheid’ betekent, maar langzaamaan werd de muziek populairder onder meer en meer mensen en ontstond de neutrale naam ‘Bachata’. Oorspronkelijk werd er veel gespeeld op akoestische gitaar, bongo’s en een basgitaar, en de teksten behandelden vaak onderwerpen als liefde, verdriet, maar ook gewoon het dagelijkse leven. Vanuit die oorspronkelijke dominicaanse bachata zijn alle verschillende bachatastijlen voortgevloeid die we nu wereldwijd kennen en dansen. Van de straten van Santo Domingo tot de dansvloeren van Parijs, New York en Tokio. Dansscholen, workshops en festivals over de hele wereld brengen mensen samen om deze prachtige dansstijl te leren en te ervaren. Laten we nog even ingaan op al die verschillende bachatastijlen. 

Bachata Dominicana

Ook wel Bachata Autentica genoemd, gezien het de originele bachatavariant is en blijft. Deze stijl blijft trouw aan de roots van bachata en wordt gekenmerkt door snelle voetbewegingen en veel speelsheid. Het is vaak improvisatorisch van aard en dansers weten perfect spontaan in te spelen op de beats, breaks en muziekveranderingen. Er wordt gedanst in een open danshouding, waarbij de dansers elkaars handen vasthouden.

Bachata Moderna

Eind jaren 90 ontstond in de Verenigde Staten de Bachata Moderna. De tradidtionele bachatabewegingen werden gemengd met draaipatronen zoals je ook in salsa vindt. Daarbij werden showelementen als dips toegevoegd. Ook de bachatamuziek verandert in deze periode. Met de opkomst van artiesten als Romeo Santos en Prince Royce wordt een toegankelijker geluid geproduceerd met meer Latin-pop invloeden. Doordat de muziek nu ook in de reguliere hitlijsten staat neemt de populariteit van bachata een enorme vlucht.

Bachata Sensual

Deze stijl is ontstaan in Zuid-Spanje en komt voor uit andere Latindans-stijl Zouk. Zouk komt van oorsprong uit de Franse Antillen en wordt gekenmerkt door ronde en en sensuele bewegingen. Deze nieuwe stijl heeft in hoog tempo de wereld veroverd door invloeden van andere dansen zoals Salsa. Sensual is in vergelijking met Dominican een tragere dans met veel langzamere grote bewegingen. Het heeft veel body movements, zoals body rolls en isolaties. Muziek wordt voornamelijk gemaakt door gespecialiseerde dj’s die hun eigen remixes maken van pop en reggaeton nummers met electronische beats en bassgitaar. Zoek bijvoorbeeld eens DJ Tronky op! 

Urban/Fusion Bachata

Dansvormen blijven nooit stilstaan en evolueren constant; zo is een van de nieuwste verandering in Bachata een gebruik van de stijl hip-hop en streetdance. In stijlen als Urban Bachata wordt veel gebruik gemaakt van dit soort bewegingen. De danspasjes zijn meer zoals moderne hip-hop en er wordt veel gewerkt met musicality (dit is leren dansen op muziek en leren te spelen hiermee). De muziek zijn vaak aangepaste Reggaeton en R&B-liedjes naar een Bachata-stijl en ritme en is een veel lossere stijl qua regels dan andere stijlen. Maar bachata kan natuurlijk met veel meer dansstijlen gefuseerd worden. Denk aan salsa, tango, zouk, of zelfs elementen van ballroomdansen. Een creatieve mix die zorg voor unieke passen op de dansvloer. Wist je al dat wij bij Union Salsa Dance Company wel eens een Bachatango bootcamp geven? 

Iedere dinsdag-, donderdag- en zaterdagavond hebben we Latin Nights bij Union Salsa Dance Company, waar we altijd een zaal helemaal gereserveerd hebben voor Bachata! Met eens per maand ook nog een Bachata Special op zaterdagavond, waar er in de grote zaal enkel Bachata wordt gedraaid en we een gratis Bachata workshop en masterclass geven.

Tijdens de Bachatalessen behandelen we altijd een mix van de verschillende stijlen. Om je verder te specialiseren in één specifieke dansstijl organiseren we regelmatig intensieve bootcamps van 3,5 uur. Wil je je inschrijven voor Bachata lessen of bootcamps? Check dan onze website www.unionsalsadancecompany.nl waar je alle informatie kan vinden over waar en wanneer je dit kan leren. See you on the dance floor!