Dans je bachata? Dan is je misschien weleens opgevallen dat er verschillende stijlen van deze dans bestaan. Terwijl de ene stijl veel footwork bevat, draait de andere vooral op passie of romantiek. Tijd om eens meer te leren over die verschillende stijlen.

Bachata is een heerlijk zwoele dans uit de Dominicaanse Republiek. Tijdens deze dans spatten de passie en romantiek er van af. Bij ons is de bachata bekend geworden door grote artiesten als Aventura, Prince Royce en Juan Luis Guerra. Als zij in Nederland spelen staan er zalen vol fans te dansen op de meeslepende muziek. Ook op Utrechtse salsafeesten hoor je vaak bachatanummers. Na een aantal swingende salsanummers is het heerlijk om in het rustigere tempo van de bachata even op adem te komen of weg te zwijmelen in de romantische klanken.

 

 

Dominicana/auténtica

Deze stijl is duidelijk te herkennen de snelle muziek. Bachata dominicana wordt ook wel bachata auténtica genoemd, omdat het om de originele bachatastijl gaat. In tegenstelling tot de andere dansen wordt hierbij veel op de plek of in een kleine vierkante beweging gedanst. Dominicana is niet zozeer gericht op body movements, maar des te meer op footwork. Een goed gevoel van musicality is bij deze dansstijl gewenst. Dansers weten perfect spontaan in te spelen op de beats, breaks en muziekveranderingen. Er wordt op enige afstand van elkaar gedanst terwijl men elkaars handen vasthoudt.

 

Moderna

Bachata moderna is ontstaan nadat de originele bachata populairder werd en er meer behoefte was aan ingewikkeldere combinaties en draaien. Hier komen dan ook veel draaien en dips voor. De stijl wordt in een zijwaartste beweging gedanst, waarbij de voeten op de tweede tel vaak kruisen in plaats van aansluiten. Bachata moderna lijkt van alle bachatavarianten het meest op salsa. De stijl wordt gedanst op de wat rustigere bachatanummers en komt in Nederland veel voor.

 

Romántica

De naam zegt het al: deze stijl heeft alles te maken met romantiek. Perfect om tijdens het dansen weg te zwijmelen in de ogen van je partner. De stijl lijkt sterk op de bachata moderna, maar met minder lastige combinaties en meer souplesse van uit de heupen. De heupbeweging als accent op de 4de en 8ste tel zijn typisch voor de bachata romántica.

 

Sensual

Deze stijl bevat zowel elementen uit de bachata dominicana als uit de bachata moderna. Sensual bevat veel body movements en body isolation. Het wordt gedanst op de wat langzamere (soms ook Engelstalige) nummers. Sinds haar ontstaan in Spanje is bachata sensual enorm groot geworden. Ook in Nederland tref je veel bachatadansers die de sensual-technieken beheersen.

 

Bachata bij Union Salsa Dance Company

Union Salsa Dance Company heeft bachata hoog in het vaandel staan. Het internationaal bekende bachata showteam Güiramigos traint wekelijks op onze locatie Union Latin Lounge onder de bezielende leiding van Union-docenten Dennis en Liza. Al jaren zetten zij de spectaculairste dansshows neer op internationale festivals en feesten.

Natuurlijk kan ook jij bachata leren dansen bij Union Salsa Dance Company! Er wordt les gegeven in alle bachata-stijlen. Iedere dinsdag en woensdag staan de twee docententeams voor jullie klaar om meester te worden in deze schitterende dans! Naast de basisbewegingen van de bachata kan je je ook bij hen specialiseren in de verschillende stijlen. Zo besteden Dennis en Liza veel extra aandacht aan de bachata dominicana, moderna en sensual. Bij Cenydd en Kirstie gaat de aandacht vooral uit naar moderna, romántica en sensual.

Wil jij ook bachata leren dansen? Neem rustig contact met ons op. We starten regelmatig nieuwe cursussen. Ook instromen in een lopende cursus is altijd mogelijk voor wie al wat ervaring heeft.