Dit jaar hebben opmerkelijk meer mensen goede voornemens in vergelijking met voorgaande jaren. Tussen 2019 en 2021 had maximaal 3 op de 10 mensen dergelijke plannen. Voor 2024 heeft bijna de helft (46 procent) de intentie om hun leven te verbeteren in het komende jaar, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 mensen. Maar welke doelen worden er vooral vaak gesteld, en wat hebben ze met dansen te maken?

‘Meer sporten en bewegen’ blijft, zoals eigenlijk ieder jaar, het meest gekozen goede voornemen. Maar naast dit doel is er nog een populair fysiek doel: ‘afvallen’. Of je nu kiest voor salsa, bachata of kizomba: dansen is de ideale oplossing! Eerder onderzoek van de American Council on Exercise toonde al aan dat je met een uurtje salsadansen snel meer dan 500 calorieën verbrandt. Als meer sporten en bewegen of afvallen één van jouw doelen is voor het nieuwe jaar, dan is dansen de perfecte keuze! Maar dat zijn niet de enige goede voornemens waar je aan kunt werken. Wat betreft mentale gesteldheid zijn ‘minder druk maken om dingen’ en ‘meer tijd aan mezelf besteden’ de doelen die hoog in de lijst staan. Dit zijn wonderbaarlijk genoeg ook dingen waarbij een uurtje dansen in de week je op weg kunnen helpen! De Universiteit van Derby heeft een onderzoek gedaan naar het effect van salsalessen op depressie. Mensen met een depressie kregen salsalessen voor een periode van 9 weken. Ze begonnen zich na 4 weken beter te voelen, en na afloop zeiden ze dat ze zich beter konden concentreren, zich vrediger en kalmer voelden, en minder negatieve gedachten hadden. Ook een onderzoek van Hackney en Earhart (2010) naar mensen met een mentale stoornis toont aan dat gevoelens van angst en depressie verminderen na 10 weken lang één uur dansles per week te hebben. Happy Salsa New Year

Door al onze drukke levens spenderen we soms niet zoveel tijd met vrienden en familie als we eigenlijk zouden willen. Behoor jij tot de mensen die in het nieuwe jaar meer tijd willen doorbrengen met vrienden en familie? Neem samen met je vriend(inn)en danslessen of leer nieuwe vrienden kennen in de super sociale en gezellige salsa scene. Dansen is een sociale activiteit, met name de partnerdansen. Het verbindt ons met anderen en zorgt ervoor dat we nieuwe mensen leren kennen. Ook dit heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, omdat het eenzaamheid vermindert.

Goede Voornemens 2016

Bovendien willen veel mensen in het nieuwe jaar iets nieuws leren of een nieuwe hobby vinden. Een nieuwe danscursus past hier perfect bij. Zelfs voor het goede voornemen om meer te reizen is dansen relevant. Wat dacht je van een reis naar Cuba, waar salsa oorspronkelijk vandaan komt? Ook in Europese landen wordt volop gedanst, zoals Spanje (salsa) en Portugal (kizomba).

Dus, waar wacht je nog op? Maak dansen een integraal onderdeel van je goede voornemens en behaal ze dit jaar op een superleuke en makkelijke manier!