Je merkt het op ieder feestje: met de een dans je liever dan met de ander. Dat hangt er niet alleen van af of je een klik hebt met iemand, maar ligt ook aan de manier waarop hij/zij zich gedraagt op de dansvloer. Dacht jij dat je zonder talent of topniveau niet de ideale danspartner kon worden? Geen zorgen, met deze tips kom je een heel eind.

 

 • Laat merken dat je het naar je zin hebt.
  Hoe goed je ook kunt dansen, niets is zo vervelend als een partner die star voor zich uitstaart. Dansen is een feestje, dus laat dat ook merken. Er mag (of eigenlijk: moet) gelachen worden!Style: "more tweak"
 • Dans licht.
  Een danspartner die zich soepel en flexibel beweegt, is een grote plus. Dames: probeer zo licht mogelijk te dansen zodat het voor de heer makkelijker is om je de leiden. Wil hij je een draai geven, volg hem dan. Je wilt immers niet dat hij het gevoel heeft dat hij een wagen moet voorttrekken (en nee: dat heeft écht niets te maken met je gewicht). En heren: slinger de dames niet in de rondte. Een beetje subtiel leiden is gewenst.
 • Vraag je partner netjes ten dans.
  Onder het motto ‘het moet wel leuk blijven’: sleep iemand niet zomaar de dansvloer op, maar vraag het netjes. In de meeste gevallen zal hij/zij heus wel ‘ja’ zeggen, maar het is wel zo aardig om je aanstaande danspartner de keuze voor te leggen.
 • Accepteer fouten.
  Het gebeurt nauwelijks dat je op een feestje iemand tegenkomt waarmee je een foutloze dans neerzet. Dat er af en toe iets misgaat of dat je danspartner even niet begrijpt wat je bedoelt, is niet meer dan normaal. Zie daar de charme van in en lach er samen om. Je schamen is nergens voor nodig en je partner laten merken dat je het vervelend vindt, is al helemáál not done.
 • Wees geen betweter.
  In de les is het een ander verhaal, maar op een feestje wordt het door de meeste dansers niet gewaardeerd als iemand ongevraagd de docentenrol op zich neemt en continu vertelt wat de ander fout doet. Tips geven mag, als er om gevraagd wordt, maar ga niet teveel met het vingertje wijzen.
 • Pas je aan aan het niveau van de ander.
  Dit geldt vooral voor de heren, omdat zij leidend zijn. Een goede danser voelt aan wat zijn danspartner qua niveau aankan. Als een dame minder goed danst dan jij, probeer je dan aan te passen. Natuurlijk kun je het een en ander uittesten, maar ga geen gevorderdenfiguren doen met iemand die net zijn derde les erop heeft zitten. Voor de dames geldt: als een man minder goed danst dan jij, ga dan niet zuchten dat het te makkelijk is.
 • Gebruik geen duimen.
  Om het dansen zo plezierig mogelijk te laten verlopen, kun je het best geen duimen gebruiken. Als je iemands hele hand vastgrijpt vertraag je niet alleen de dans, maar loop je ook nog eens kans op het verdraaien van je pols. En dat wil niemand, toch?
 • Let niet alleen op je partner, maar ook op je omgeving.
  In principe is het de taak van de heer om te leiden en op te passen dat jullie de andere paren niet omver werpen met jullie dansmoves, maar dat betekent niet dat de dames blindelings kunnen gaan en staan waar ze willen. Houd je omgeving een béétje in de gaten voordat je een ander omver maait omdat jij zo nodig uitgebreid je ladystyling moest doen.

Bij Union Salsa Dance Company kan je op alle niveau’s terecht om je dansskills te verbeteren. Vaak zelfs met keuze uit meerdere lessen in de week. Het is altijd mogelijk om in een lopende cursus in te stromen. Kijk op ons uitgebreide lesrooster voor een overzicht van de aangeboden cursussen.
Naast de lessen is het altijd goed om je partnering te blijven oefen tijdens de wekelijkse salsafeesten in de Union Latin Lounge. Ook als je nog niet zo goed kan dansen is het heerlijk om met een frisse cocktail in de hand te kijken naar de verrichtingen van de anderen.