De eerste keer iemand ten dans vragen kan superspannend zijn. Toch hoort het er in de danswereld bij. En geloof ons: het is makkelijker dan je denkt. Maar hoe pak je dat het best aan? En wat als je gevraagd wordt? ‘Mag’ je eigenlijk nee zeggen of is dat ongepast? Acht dansetiquetten over vragen en gevraagd worden.

Iemand ten dans vragen

1. Durf je niet zo goed iemand ten dans te vragen? Wees niet bang, iedereen vindt het in het begin spannend. Onthoud goed dat het in de danswereld de normaalste zaak van de wereld is om iemand uit te nodigen voor een dansje, of je nu man of vrouw bent. Je hoeft echt niet bang te zijn om – zoals in de datewereld – een blauwtje te lopen.
2.  Iemand ten dans vragen betekent letterlijk dat je met iemand gaat dánsen. Dit wil dus niet zeggen dat je iets van diegene wil of ergens op uit bent. Wel zo fijn als dat voor beide partijen duidelijk is, natuurlijk.
3.  Je hoeft echt niet gevorderd te zijn om een ander ten dans te vragen. Zelfs als beginnende danser kun je dit prima doen. Hier win je alleen maar extra bewondering mee.
4.  Zegt iemand nee? Trek het je niet persoonlijk aan. Dit wil heus niet zeggen dat hij of zij jou niet mag. Misschien is diegene wel moe, heeft ie dorst, moet ie naar de wc of heeft ie gewoon even geen zin. Kortom: er zijn genoeg redenen te verzinnen die niks met jou te maken hebben.
5. Respecteer afwijzingen. Natuurlijk kan het voorkomen dat iemand een keer nee tegen je zegt. Vraag niet waarom, want daardoor voelt de ander zich misschien opgelaten. Focus je in plaats daarvan op iemand anders.

Gevraagd worden  

1. Word je gevraagd, maar kun je nog niet zo goed dansen? Je hoeft je hier echt niet vooraf om te verontschuldigen. Gewoon lachen, want het komt heus goed.
2.  Nee zeggen mag altijd, wat de reden ook is. Natuurlijk kun je zeggen dat je even wilt uitrusten of iets gaat drinken, maar onthoud: je bent de ander geen verantwoording verschuldigd. Alleen nee zeggen, zonder reden, mag dus ook.
3. Zeg je nee, blijf dan wel respectvol. Als er 10 seconden later iemand naar je toekomt waar je wél graag mee danst, is het voor de afgewezen persoon niet zo aardig als je direct met een ander gaat dansen. De keus is natuurlijk aan jou, maar we raden aan om toch ten minste even een nummer te wachten voordat je weer de dansvloer op gaat.