En op dat moment bestaat er niks anders meer. Alleen jij, ik, en de muziek, alles om ons heen vergetend. Onze lichamen vertellen samen een verhaal, we begrijpen elkaar zonder woorden, en we betreden een andere wereld. En dan is het nummer afgelopen. We geven elkaar een knuffel en gaan ieder weer onze eigen weg. De meesten van ons zullen dit wel herkennen; die dansjes waarin alles lijkt te kloppen en je je sterk verbonden voelt met je danspartner. Vaak is er maar een aantal mensen met wie je zo’n dansklik ervaart, en dat heeft alles te maken met de connectie die je met elkaar hebt.

 

Deze connectie begint fysiek, namelijk met het frame. Door allereerst met je armen en handen contact te maken, ben je in staat te voelen welke bewegingen je moet maken. Hoewel dit maar een klein deel van de uiteindelijke connectie is die je hebt met iemand, is de eerste aanraking wel belangrijk: maakt iemand zacht contact of juist stevig en duidelijk? Beweegt iemand zeker of onzeker? Hier begint het mee, want als het frame niet fijn voelt, zal een verdere connectie maken vaak ook lastiger zijn. beauty and the beast ballroom GIF by Disney
season 2 dancing GIF by Blunt Talk You’ve got me feeling emotions

Hewer en Hamilton (2010) onderzochten hoe het zit met het maken van een connectie in salsa dans. Waar komt deze door tot stand? Na hier verschillende dansers over gevraagd te hebben kwamen ze op twee factoren uit, namelijk emotie en passie. Laten we beginnen met het eerste. Emotie komt op twee manieren terug in de dansconnectie. Allereerst maak je als danser zelf een connectie met de bewegingen die je uitvoert, aan de hand van de muziek. Elke danspas is niet louter een danspas, maar het is ook een expressie van emoties, vaak afgestemd op het nummer. Bij langzame, melancholische nummers zullen je bewegingen wellicht wat dramatischer zijn, terwijl je bij een vrolijk nummer juist allerlei gekke moves erin gooit; het is maar net hoe je je voelt. Dit is een connectie die vooral op jezelf en de muziek betrekking heeft: je dans versterkt de betekenis van de muziek, net zoals dat de muziek de betekenis van je dans versterkt.

paris opera ballet dance GIF by NOWNESS Het uiten van je emoties in de muziek is even belangrijk voor de connectie met je partner. De dansers uit het onderzoek gaven aan dat ze de meeste connectie voelden met een danspartner op het moment dat deze in staat was om diens innerlijke barrières op te heffen (tot op het niveau waarop dat veilig voelt), diens emoties te laten zien, en zich kwetsbaar op te stellen in de dans. Het gaat er hierbij dus wederom om dat je de muziek voelt, je hierdoor kun laten meenemen, en kunt uiten wat deze met je doet, in samenspel met je danspartner.
It’s a passion

Daarnaast heeft de connectie die salsadansers met hun partner voelen te maken met passie. Het maakt niet uit hoe technisch sterk je bent of hoeveel figuren je perfect kunt uitvoeren; op het moment dat je passie voor dans niet tot uiting komt in je dans, ben je vooral mechanisch en op de automatische piloot aan het dansen, en kun je het gevoel dat het dansen of het nummer bij je oproept niet (aan je partner) overbrengen.

Dancing Queen Episode 491 GIF by Soul Train
De fysieke en de emotionele connectie zijn vaak ook in wisselwerking. Op het moment dat je meer emotionele connectie voelt met iemand tijdens het dansen, worden je bewegingen subtieler en heb je lichtere aanrakingen nodig om goed te kunnen volgen of leiden. Je spreekt elkaars taal, en hebt steeds minder nodig om te begrijpen wat de ander bedoelt. Listen To Your Heart Love GIF by The Bachelor
Smile GIF by Steve Harvey TV Investeer daarom tijdens dansen en tijdens lessen niet alleen in het leren van de pasjes, maar ook in het luisteren naar en het voelen van de muziek, en in het maken van contact met je partner. Dat je je pasjes vergeet, de tel kwijt raakt of met je armen in de knoop komt te zitten is helemaal niet erg! Als je maar plezier hebt en niet vergeet om te blijven lachen 😉

 

De ultieme connectiedans is natuurlijk Bachata Sensual. Op donderdag 4 en 11 maart organiseert Union Salsa twee superleuke bootcamps in deze populaire Bachata-stijl. Jij kan ook meedoen! Er wordt les gegeven op twee niveau’s, dus of je nu nog maar weinig ervaring hebt of al een hele tijd danst, er is altijd een les op jouw level. Schrijf je dus snel in om aan die extra dansconnectie te werken. Alle info vind je hier.