Je dansschoenen houd je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk mooi. Helaas is niet op alle feestjes de vloer even schoon. Ook al die uren zweten tijdens de les doen je muiltjes niet veel goeds. Met deze tips en tricks hou jij je dancing shoes tóch fris en shiny.

 

Bewaar ze voor de dansvloer

Veel buitenschoenen hebben een rubberen of leren zool. Bij dansschoenen is deze echter van suède. Hierdoor kan je gemakkelijk draaien en heb je op een gladde dansvloer tegelijkertijd toch grip. Superhandig dus! Belangrijk is wel dat je er zuinig mee omgaat. Naar buiten op je dansschoenen is uit den boze; vuile en natte zolen verpesten je zool. Ook op feestjes waar mensen met drankjes op de dansvloer staan, kun je beter oppassen.

 

Borstel je dansschoenen

Die suède zolen waar we het net over hadden, hebben af en toe wat extra zorg nodig. Als er veel vuil tussen zit, zal je merken dat ze glad aanvoelen. Om je grip niet te verliezen, moet je ze af en toe borstelen. Zo krab je als het ware de haartjes weer los. Dat doe je met een speciale borstel, verkrijgbaar bij dansschoenenwinkels en ook online te koop. Hoe vaak je dit moet doen, ligt eraan hoe veel je danst. Check regelmatig de onderkant van je schoen om te checken hoe het ermee staat. Goed om te weten: borstel alleen als de zool te glad is geworden, niet elke keer dat je danst. Zo voorkom je dat de zool te hard slijt.

 

Weg met die stank

Zelfs als je van nature niet snel zweetvoeten hebt, is het niet gek als je dansschoenen na een tijdje niet meer naar bloemetjes ruiken.
Maar hoe ga je die vervelende stank tegen? Hier zijn verschillende trucs voor.
Wij sommen er een paar voor je op.
  • Tijdens het dansen zweten je voeten wat af. Zorg dat je tussen je danssessies door af en toe je schoenen een paar dagen laat staan zodat ze goed kunnen drogen.
  • Ken je van die wasverzachterdoekjes om in de droger of tussen je lakens te leggen? Rol een of twee exemplaren op en stop ze in je gedragen schoenen. De geur van de doekjes kan zo in je schoenen trekken, en het vocht dat in je schoenen is achtergebleven wordt geabsorbeerd.
  • Druppel lavendelolie in je schoenen. Daarmee bestrijd je de bacteriën en verwijder je de stank. Een of twee druppels per binnenzool is genoeg.
  • Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook kattenbakvulling kan wonderen doen. Dankzij de geurneutraliserende werking van de korrels is dit dé oplossing tegen stinkende schoenen.

 

Vergeet de buitenkant niet

Je zolen zijn schoon en je schoenen ruiken fris: check! Maar je bent er nog niet. Ook de buitenkant van je schoenen kunnen op hun tijd wel wat onderhoud gebruiken. Herenschoenen zijn in veel gevallen van leer. Deze kun je mooi houden met schoenenpoets en vet. Voor lakleer kun je op zoek gaan naar speciale polish. Heb je suède exemplaren? Dan kun je vlekken verwijderen door ze te stomen.

Extra tip: bewaar je dansschoenen in het tasje dat je bij de aankoop van je schoenen hebt gekregen. Zo beschadigen ze niet tijdens het vervoeren en komt er geen stof op.

Goed om te weten: onze cursisten kunnen aan de bar van de Union Latin Lounge een kortingsbon van 10% krijgen op alle dansschoenen van danswinkel Danceway.