OLYMPUS DIGITAL CAMERADe een danst al vanaf dag 1 op salsaschoenen, terwijl de ander na jaren nog steeds het liefst op z’n sneakers staat. Verplicht zijn ze zeker niet, maar dansschoenen brengen wel een hoop voordelen met zich mee. Welke precies? En waar moet je op letten bij het kopen ervan? We vertellen het je in een notendop.

 

Pasvorm
Van een normale schoen ben je misschien gewend dat je een maat kiest waarin je voet lekker de ruimte heeft. Bij dansschoenen is het daarentegen belangrijk dat het model strak om je voet zit. Zorg ervoor dat je voet in contact is met de hele binnenkant van je schoen. Dat komt geeft extra steun en komt ten goede aan de flexibiliteit. En je kunt er nog makkelijker door dansen ook.

 

Zool
Een groot voordeel van het hebben van dansschoenen is dat de zool speciaal gemaakt is om op te dansen. De meeste buitenschoenen hebben een rubberen of leren zool, maar bij dansschoenen is deze van suède. Hierdoor kan je gemakkelijk draaien maar heb je op een houten dansvloer toch voldoende grip. Dansen op een schoen met leren zool zonder profiel kan, maar je glijdt hierop sneller uit. Op een rubberen zool dansen is echter het minst verstandig. Dit danst niet alleen zwaarder, maar is ook slecht voor je voeten, enkels en knieën. Door de stroefheid blijven je voeten staan terwijl je lichaam draait, en dat kan schadelijke gevolgen met zich meebrengen.

Let er wel op dat je nooit met je dansschoenen naar buiten loopt, want daar zijn ze niet voor gemaakt. Bewaar ze voor de dansvloer, want dan gaan ze een stuk langer mee.

 

Schoon houden
Als je zo lang mogelijk van je muiltjes wil genieten (en wie wil dat nou niet?), zorg er dan voor dat je ze optimaal verzorgt. Maak je schoenen regelmatig schoon, en dan met name de zool. Dat doe je met een speciale borstel waarmee je de suède zool weer ruw maakt. Hoe vaak je dit moet doen? Dat ligt er natuurlijk aan hoe veel je danst. Check regelmatig de onderkant van je schoen. Zodra je ziet dat er vuil in zit en voelt dat je zool glad is geworden, is het tijd voor een borstelbeurt. Je kunt deze borstels gewoon online bestellen of kopen in een dansschoenenwinkel. Tip: trek een pantykousje of afgeknipte panty over je borstel heen, zodat het vuil van je schoen niet in de borstel komt. Als je om de paar maanden de panty vervangt, houd je je borstel lang mooi.

 

Hak
Salsadansen ziet er het meest natuurlijk uit als je danst op de bal van je voet. Dansen op hakken helpt hierbij, omdat je dan automatisch meer op je tenen staat. Maar leg de lat niet (letterlijk) te hoog voor jezelf. Blijf wat het kiezen van de hak betreft vooral realistisch. Loop jij in het dagelijks leven 24/7 op sneakers en heb je misschien drie keer in je leven op pumps gestaan? Laat de killer heels dan even voor wat ze zijn en begin met een lage hak. Als je in de schoenenwinkel net kunt lopen op je nieuwe schoenen, bedenk je dan hoe het is om er straks een hele avond op te dansen. Alvast een dansje proberen in de winkel is een aanrader!

 

Comfort boven alles|
Of je er nu wel of niet voor kiest om op dansschoenen te dansen, maak je er vooral niet te druk om. Het allerbelangrijkst is dat jij je lekker voelt op je schoenen. Glitters, naaldhakken, veters of platte schoenen: het maakt niet uit, als je maar geniet!


Speciale Union Korting:48125_329561310479792_771596958_n
Cursisten van Union Salsa Dance Company kunnen aan de bar van de Union Latin Lounge een kortingsbon van 10% krijgen op alle dansschoenen van Danceway.