Dat salsadansen leuk is, moge duidelijk zijn. Maar het is veel meer dan dat. Dansen vormt voor veel onderdelen in het leven een verrijking. We zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje.

salsa

  1. Het vermindert stress.

Heb je een drukke baan, hectisch privéleven of een stressvolle opleiding? Het zal je verbazen hoe relaxed een avondje dansen je kan maken. Dit komt door de endorfine die het lichaam aanmaakt tijdens het dansen, waardoor je stresslevel vermindert.

  1. Het is een goede work-out.

Dansen is geen sport, zeggen mensen weleens. Grote onzin natuurlijk: dansen is een echte work-out waarmee je je lichaam in vorm kunt houden. Door alle gevarieerde combinaties gebruik je veel verschillende spieren (denk alleen al aan armen, schouders, buik, kuiten en dijen). Je uithoudingsvermogen verbetert en je verbrandt een hoop calorieën. En gezweet wordt er zonder twijfel!

  1. Je wordt er gelukkig van.

Dankzij – daar is ie weer – de endorfine voel je je van binnenuit gelukkiger. En dat niet alleen; het zorg zelfs voor extra zin in seks!

  1. Je sociale leven krijgt een boost.

Salsadansen is een van de meest sociale sporten. Je doet het met z’n tweeën en wisselt ook nog eens continu van partner. Zo kom je met veel mensen in contact. De drempel om alleen naar een salsafeestje te gaan is dan ook veel lager dan naar een standaard kroeg of club.

  1. Je hersenen profiteren ervan.

Tijdens het dansen moet je de muziek volgen, nadenken over je bewegingen, razendsnel reageren op je partner, denken aan je houding, styling toepassen, rekening houden met de dansers om je heen, enzovoort. Oftewel: je hersenen draaien overuren. En wat dacht je van planning, ruimtelijke inschatting en emotie? Om nog niet te beginnen over je geheugen (want hoe kun je anders je pas geleerde figuurtjes herinneren?). Door deze hersenfuncties te trainen, optimaliseren ze. Kortom, dansen is een enorme oppepper voor je brains.

  1. Het is goed voor je balans.

Tijdens het dansen doe je veel uiteenlopende figuren waarbij je continu je gewicht verplaatst en veel draait. Dit verbetert je evenwichtsorgaan en stabiliteit.

  1. Je wordt er flexibel van.

Beweging is natuurlijk sowieso goed, maar van een sierlijke sport als dansen blijf je extra flexibel. Wat dacht je van al die body rolls en dips?

  1. Het houdt je lichaam fit en jong.

Door te dansen blijven hart en de bloedvaten soepeler en kunnen ze makkelijker inspanningen aan. De suikerspiegel in het bloed blijft beter onder controle. Bovendien komt het ten goede aan je longcapaciteit. Ten slotte zou het je dankzij vergroting van de hersenactiviteit en -capaciteit ook nog eens kunnen beschermen tegen Alzheimer.