LA Style, New York Style, Cubaans, Puerto Ricaans, Colombiaans: in de salsawereld bestaan superveel verschillende stijlen. Niet gek dat je er als beginnende salsadanser soms even niks meer van snapt. Wat is wat, en zit er echt zo’n groot verschil tussen? Vandaag geven we je een kijkje in de wereld van de Cubaanse salsa.

Als je hebt leren dansen in de Randstad, is de kans groot dat je zelf gewend bent LA Style te dansen. Die is hier veruit de populairste stijl die op de meeste feesten gedanst wordt. Toch kom je hier en daar ook zeker Cubaanse dansers tegen. Het verschil zit ‘m in de volgende 6 punten.

1. De oorsprong
De namen van de stijlen verraden al waar ze van afkomstig zijn: Cuba en Los Angeles. Cubaanse salsa is familie van de Cubaanse dans Son, met daarin figuren en draaien die hun oorsprong vinden in de mambo, cha cha cha, rumba guagancó en jive. In Cuba vormt de salsa een belangrijk deel van de cultuur. Wie ooit op vakantie is geweest in Cuba, kan dat ongetwijfeld beamen. In sommige steden kom je op ieder plein live bands en dansende Cubanen tegen. Grappig feitje: in Cuba zelf wordt deze salsastijl Casino genoemd.

LA Style is daarentegen sterk beïnvloed door de Latin hustle, swing, Argentijnse tango, Mexiaanse mambo-dansers en Latin ballroom-dansen. In deze dansstijl wordt veel nadruk gelegd op emotie, sensualiteit en acrobatiek.

2. De muziek
Cubaanse salsa wordt door veel mensen beschouwd als de grondlegger van de salsamuziek. Binnen deze stijl zijn ook weer verschillende varianten te onderscheiden. Je vindt hier invloeden van klassieke Afro-Cubaanse muziek in terug, zoals uit de rumba en de guaguancó. LA Style wordt sneller gekoppeld aan de wat ‘nieuwere’ salsamuziek, zoals salsa romántica – inclusief sensuele songteksten en zwoele klanken.

3. De lichaamshouding
LA-dansers staan helemaal rechtop en bewegen hun bovenlichaam minimaal. Bij Cubaanse dansers is dat anders: zij staan een beetje door de knieën en bewegen veel met hun bovenlichaam. Hun schouders bewegen ze bijvoorbeeld op en neer en ook de ribbenkast maakt continu swingende bewegingen.

Conan Obrien Dancing GIF by Team Coco - Find & Share on GIPHY

4. De dansrichting
Als LA-danser merk je het snel als je op een feestje Cubaanse dansers naast je dansen – en andersom. Beide stijlen houden namelijk een andere richting aan: waar LA-style altijd op één en dezelfde lijn gedanst wordt (dansers wisselen continu van plek), dansen de dame en heer bij Cubana rondjes om elkaar heen. Hierbij wordt dus in een cirkel gedanst.

5. De passen
LA-dansers dansen op 1, 2, 3 – rust – 5, 6, 7 – rust. Cubanen gebruiken ook de rust tijdens het dansen. Bijvoorbeeld door met hun voet een schopje in de lucht te geven, of door met hun teen de grond aan te tikken. Ook in de basispassen en figuren zit een degelijk verschil. Zo kent de Cubaanse salsa geen crossbody lead en inside- en outside  turn, terwijl dit bij LA Style fundamentele bewegingen zijn.

Conan Obrien Dancing GIF by Team Coco - Find & Share on GIPHY

6. De styling
Bij Cubaanse salsa komt een heel ander soort styling kijken dan bij LA. Die laatste staat bekend om haar strakke, flamboyante stylingsbewegingen. Cubaans is daarentegen meer laid-back.

Ben je benieuwd naar salsa Cubana en zou je het zelf weleens willen proberen? Of ga je binnenkort op vakantie naar Cuba en wordt het hoog tijd voor een spoedcursus? Dat kan: ook bij Union bieden we Cubaanse lessen aan. Zo hebben we op 28 september weer een leuke bootcamp. Hierbij alle info:

  • Bootcamp Salsa Cubana
  • Datum: zaterdag 28 september
  • Tijd: 13.00-16.30 uur
  • Locatie: Biltstraat 37, Utrecht
  • Kosten: € 30,-

Klik hier om je in te schrijven!