Oké, de eerste periode dat je danst ben je waarschijnlijk vooral bezig met het voetenwerk en uitvogelen op welke manier je het best kan leiden/volgen. Zodra je dat een beetje onder de knie hebt, zal je echter merken dat je in je hoofd wat meer tijd over hebt. Dat kan maar een ding betekenen: tijd om te werken aan je styling! Met deze 7 tips kun je zelf oefenen.

Eigen stijl
Om te weten waar je op moet letten, is het natuurlijk wel zo handig als je eens voor jezelf nagaat wat voor stijl bij je past. Houd jij van sexy of ben je eerder stoer? Ben je van de hip rolls of ben je gek op indrukwekkend voetenwerk? Probeer dit voor jezelf uit te vinden.

Take it slow
Probeer niet in een keer te veel te willen. In één avond je footwork verbeteren, een nieuwe shine aanleren én die toffe hoofdzwaai leren? Leuk dat je het probeert, maar heel effectief is het niet. Beter kun je proberen stap voor stap iets bij te leren. Oefen vervolgens tot je die techniek onder de knie hebt en leer daarna weer iets bij.

Overdrijf een beetje
Wat voelt het in het begin onwennig he, om je arm uit te steken of spontaan een bodyroll te doen? Toch zal je een beetje uit je comfort zone moeten stappen als je je styling on point wil hebben. Onthoud wel dat áls je het doet, je het goed moet doen. Dus geen halfbakken armen in de lucht, maar all the way! Voor de meeste dames geldt: als je move in je hoofd voelt als ‘overdreven’, ziet het er over het algemeen goed uit. Dance like you’re Beyoncé! Of eh, als man misschien eerder als Michael Jackson

Afkijken mag
Salsafeesten bezoeken is een must, als je goed wilt leren dansen. Niet alleen om je passen en technieken te oefenen, maar ook om andere mensen te bestuderen. Oké, we weten dat je op school hebt geleerd dat afkijken verboden, maar op salsafeestjes raden juist aan om dat wél te doen. Bestudeer eens hoe de styling van de andere dansers in elkaar zit. Op welke tel steken zij hun arm omhoog? Wanneer doen zij een schopje in de lucht? Hoe bewegen ze hun heupen en schouders? Probeer regelmaat te ontdekken en te bedenken wat bij jouw eigen stijl zou passen. Moves stelen is (in beperkte mate) geoorloofd!

 

Huiswerk
Je styling oefenen is niet alleen iets wat je op dansfeestjes en in de les doet. Kijk ook thuis naar video’s en probeer de dans te ontleden. Ga eens voor de spiegel staan en probeer de moves die je hebt gezien na te doen. Uiteindelijk natuurlijk met de bedoeling om je eigen stijl te creëren, niet om dansers letterlijk te kopiëren.

Extraatje
Hoe veel en uitgebreid je je styling ook wil maken: zorg dat je het altijd doet op momenten dat er ruimte voor is. Je partner mag er nooit (maar dan ook nooit!) door belemmerd worden. Styling is en blijft altijd een ‘extraatje’.

Musicality
Styling maakt je dansen mooi, maar het wordt pas écht gaaf als je je verschillende styling onderdelen perfect op de muziek weet in te passen. Leer daarom goed naar de muziek te luisteren en te voorspellen waar je die shimmy shake, dip of bodyroll kan inzetten. Speciaal om je hierin extra op weg te helpen is er voor de meer ervaren danser bij Union nu een nieuwe Masterclass. Naast Musicality leer je ook nog meer controle te krijgen over je danstechniek waardoor je extra tijd overhoud om te shinen en stylen. Kijk hier voor meer informatie.