Dat kizomba een romantische en sensuele dans is die je met een partner doet, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar kende je ook deze kizombafeitjes al?

Kizomba is een feestje

En ja, dat bedoelen we letterlijk. Het woord kizomba betekent namelijk ‘feest’ in de Angolese taal Kimbundu.

 

Kizomba is geen Latin-dans

De kans is groot dat je kizomba kent doordat je ermee in aanraking bent gekomen op een salsa- of bachatafeestje. In tegenstelling tot die twee dansen, is kizomba echter geen Latin-dans. Het is afkomstig uit Angola (Zuidwest-Afrika).

Urban Kiz is echter niet Angolees

Een van de populairste kizombastijlen van dit moment is Urban Kizomba, ook wel afgekort tot Urban Kiz. Deze stijl kenmerkt zich door de schijnbewegingen die mannen maken met hun benen, de heupbewegingen van de dames en muziek met invloeden uit R&B, rap, dance en hiphop. In tegenstelling tot de traditionele kizomba – die afkomstig is uit Angola – is Urban Kiz ontstaan in Frankrijk.

Maar niet iedereen noemt het Urban Kiz…

Weleens iemand over Kizomba 2.0, French style of New Style gehoord? Het klinkt ingewikkelder dan het is. Dit zijn namelijk allemaal synoniemen van Urban Kiz.

Je hoeft niet helemaal tegen elkaar geplakt te staan

Dacht jij dat kizomba een dans is die je óf als vrijgezel óf met je eigen partner moet doen, omdat je zo intiem tegen elkaar aan moet dansen? Geen zorgen, dat hoeft helemaal niet. Connectie is belangrijk, maar ook bij kizomba is een gepaste afstand mogelijk. Het is vooral belangrijk dat jullie bovenlichamen in contact met elkaar staan, want vanuit daar moet de heer leiden. Jullie voeten en benen zullen elkaar ook aanraken, maar de kruizen hoeven absoluut niet mee te doen. Het hoeft ook helemaal niet gek of ongemakkelijk te zijn om kizomba te dansen met iemand die je nog niet kent.

De dans heeft overeenkomsten met de tango

Kizomba en tango hebben veel overeenkomsten. Qua connectie en passen zijn er veel vergelijkingen te vinden. Ook kun je bij beide dansen het gevoel hebben dat je over de grond ‘slide’, van het ene naar het andere punt. Een van de grote verschillen is echter dat bij kizomba het onderlichaam, de heupen, naar voren/achter bewegen en rondjes maken.

Wil je zelf ook graag een keer kizomba proberen? Grijp nú je kans, want Union Salsa Dance Company organiseert zaterdag 12 september een speciale Bootcamp Kizomba op Beginners niveau. Tijdens deze Bootcamp leer je in 3,5 uur alle essentiële moves van deze dans.  Klik hier om je in te schrijven.