Net zoals de salsawereld veel verschillende stijlen kent, bestaan er ook allerlei soorten bachata. Zo zijn bepaalde nummers typisch Dominicaans, terwijl andere zich perfect lenen voor een Sensual-dansje. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee stijlen?

Bachata is een heerlijk zwoele dans waar de passie en romantiek van afspatten. In Nederland is bachata bekend geworden door grote artiesten als Aventura, Prince Royce en Juan Luis Guerra. Als zij in Nederland spelen staan er zalen vol fans te dansen op de meeslepende muziek.

Op de meeste salsafeestjes wordt tussen de salsanummers door ook bachata gedraaid. Maar hoe weet je nu of dit Dominicana of Sensual is? Wij leggen je de verschillen uit.

1. De oorsprong

Bachata is ontstaan op de Dominicaanse Republiek. Niet gek dat Bachata Dominicana ook wel Bachata Auténtica wordt genoemd; het gaat immers om de originele bachatastijl.

Bachata Sensual is een stuk later ontstaan: met name de afgelopen vijf jaar is deze populair geworden. Deze stijl is gestart door het Spaanse duo Korke en Judith, die een eigen variatie hebben gemaakt op het populaire Bachata Romántica – een stijl die erom bekendstaat moderne popnummers in een bachata-jasje te steken. De nieuwe Sensual-stijl heeft binnen korte tijd veel harten weten te veroveren en is inmiddels razendpopulair geworden.

2. De muziek

Bachata Dominicana is duidelijk te herkennen aan de snelle muziek. Een goed gevoel van musicality is bij deze dansstijl gewenst. Dansers weten perfect spontaan in te spelen op de beats, breaks en muziekveranderingen.

Sensual wordt gedanst op de wat langzamere (soms ook Engelstalige) nummers. Deze muziek is romantischer en leent zich perfect om weg te zwijmelen met je partner.

3. De passen

Veel Nederlanders kennen de basispassen van Bachata als stap-stap-stap-tap, waarbij naar links en rechts opzij wordt gestapt. In Bachata Sensual zie je deze basispassen duidelijk naar voren komen.

In de basis van Bachata Dominicana wordt veel op de plek of in een kleine vierkante beweging gedanst. Dominicana is niet zozeer gericht op body movements, maar des te meer op footwork. Hierbij worden veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt, en complexe draaibewegingen al helemaal niet.

4. De danshouding

Ook in de danshouding zijn verschillen te zien. Zo wordt er bij Dominicana op grotere afstand gedanst terwijl elkaars handen worden vastgehouden: een open danspositie dus. Bij Sensual wordt echter een stuk closer gedanst.

5. De bewegingen

Waar Bachata Dominicana vooral gericht is op footwork, focussen Sensual-dansers zich erg op body movements. Body isolation, body rolls en hair movements vormen hier een belangrijk onderdeel. Je ziet veel elementen uit moderne dans en Zouk terugkomen.

Lessen

Ben je benieuwd geworden? Union biedt in beide stijlen regelmatig bootcamps aan. Op dit moment staat er een Dominicana-bootcamp op de planning op Zaterdag 23 november.

Bootcamp Bachata Dominicana

  • Zaterdag 23 november
  • 13.15-16.45 uur
  • Biltstraat 37, Utrecht

Klik hier om je op te geven!