En 5, 6, 7 – 8? Ben je ook weleens het ritme kwijt? Of weet je niet zo goed hoe de maat van de muziek in elkaar steekt? Je bent niet de enige die daar weleens last van heeft! Hier zijn 5 tips om (opnieuw) het ritme te vinden in salsamuziek.

1 Luister naar de toonhoogte

Muziek bestaat uit verschillende lagen. Waar worden jouw oren naar toegetrokken? De hoge tonen, zoals de piano, zang en gitaar of de lage tonen, zoals de drums en bas? De percussie is voor veel mensen het makkelijkst te herkennen. Het kondigt zichzelf soms zelfs aan door zich kenbaar te maken tussen de laatste twee tellen door. Het lastige is dat dansers tot 8 tellen en muzikanten maar tot 4. Lekker dan. En nu? De melodielijn checken! Je kunt het zien als een zin: het begin is hoog en het einde is laag. Vertaal naar een figuur en je danst de eerste vier tellen op de start van de zin en de laatste vier tellen op het laatste stukje van de zin. Ga vooral je favoriete salsanummers af en oefen jouw luisterstijl!

2 Luister naar de tekst

Geen flauw idee van toonhoogtes? Luister naar de tekst! Op de eerste helft van je figuurtje begint de zanger vaak met zingen. Onthoud dat om de volgende keer je 1, 2, 3, 4 terug te vinden

3 Voel

Snap je geen bal van die percussie en melodielijn? Vraag het dan gewoon eens aan je partner of die je begeleidt! Heren, jullie kunnen dames sturen door meer met jullie arm te leiden. Dames, jullie kunnen al dan niet waar nodig hardop meetellen. Toch een poging wagen om de maat tot in je tenen te ervaren? Probeer dan eens schoenen met een lederen zool in plaats van een flexibele. Sommige dansers menen aan de hand van het neerkomen van hun voet op de vloer het ritme beter te kunnen voelen. Het proberen waard misschien!

4 Kijk

Is je partner ook niet zo’n held in de maat aanhouden, pauzeer het dansen dan even en kijk eens om je heen. Waar zitten andere dansers in hun figuur? Kun je hen nadoen? Pak de draad weer op!

5 Vraag de docent

Last but not least: je zit hier om te leren en dat hoef je niet in je eentje te doen! Schroom daarom niet om de docent om hulp te vragen! Wil je rustig oefenen? Overweeg dan eens een privéles! Veel plezier en succes!