Kizomba is (relatief) nog niet zo lang populair in Nederland. Ongeveer in 2012 zagen we de dans voor het eerst op congressen. Niet gek dat nog steeds niet iedereen het bestaan ervan kent, of sterker nog, weet hoe de dans in elkaar steekt. Er worden dan ook regelmatig misvattingen de wereld in geslingerd. Weet jij door alle verhalen niet meer wat wel en niet waar is? Wij zetten de grootste onwaarheden voor je op een rijtje.

1. Kizomba moet intiem zijn
‘Ik wil echt niet kizomba dansen met Jan en alleman’, zeggen mensen weleens over kizomba. Mede door de close danshouding en rollende heupbewegingen wordt de dans als intiem beschouwd en soms zelfs geassocieerd met seks. Dat laatste is echter geheel onterecht. Ja: kizomba kán sensueel en sexy zijn. En ja: soms kan het eruitzien alsof de dansers compleet in elkaar opgaan. Dat is echter allesbehalve verplicht. Het is helemaal oké om gepaste afstand te houden, zolang jullie bovenlichamen maar contact hebben met elkaar. Het is niet de bedoeling dat jullie bekken tegen elkaar gedrukt staan. Kizomba dansen met ‘vreemden’ hoeft ook helemaal niet ongemakkelijk te zijn.

2. Kizomba is een Latin-dans
Omdat kizomba in dansscholen en op feesten gecombineerd wordt met salsa en bachata, wordt er vaak vanuit gegaan dat kizomba ook een Latin-dans is. Dat is echter niet waar: kizomba is niet afkomstig uit Zuid-Amerika, maar uit Angola. Het is dus een Afrikaanse dans. De beats stammen mede af van de Angolese muziekstijl semba.
kizomba

 

3. Kizomba is makkelijk
Als je geen of weinig kennis van kizomba hebt, kan de dans er soms uitzien als een soort schuifelen. Denk echter niet dat je er bent met de ervaring die je als tiener op schoolfeesten hebt opgedaan: kizomba is meer dan simpelweg heen en weer bewegen met je partner. Je zal echt wat lessen nodig hebben, wil je op een feestje mee kunnen doen.

4. Kizomba is hetzelfde als semba
Kizomba en semba zijn vergelijkbaar qua bewegingen. Dit komt doordat kizomba (o.a.) van semba afstamt. Toch is semba wel degelijk anders. Zo gaat kizombamuziek sneller dan semba en is het wat romantischer. Eigenlijk kun je semba zien als een soort mix van bachata, kizomba en merengue.

5. Kizomba kan je alleen dansen op kizombamuziek
Absoluut niet! Kizomba dansen kan juist op héél veel soorten muziek, zelfs op salsa- of popliedjes. Probeer het maar eens op een liedje als Despacito, je zal merken dat het lukt! Zolang er vier maten in de muziek zitten, kun je losgaan. Docent Stanley: ‘Je lichaamshouding is heel belangrijk. Als je ervoor zorgt dat je in kizombapositie staat, kun je op heel veel muziek kizomba dansen. Ook zoukmuziek leent zich er goed voor. Je hoeft je dus niet tot speciale kizombamuziek te beperken.’

Inschrijven voor Cursus >

De Kizomba Pionier
Wist je trouwens al dat Union docent Stanley de eerste was die kizomba in Nederland introduceerde? Ruim 15 jaar geleden kwam hij de dans tegen tijdens één van zijn Zouk optredens. Direct gebiologeerd door de mooie flow is hij zich gaan verdiepen in Kizomba en stelde zich ten doel om het ook in Nederland bekendheid te geven.

 

Wil jij ook Kizomba leren? Dan is dit is jouw kans! Op zaterdag 23 maart 2024 organiseren een speciale bootcamp Kizomba. Zo kan jij 3,5 uur deze mooie dans onder de knie krijgen. Schrijf je hier in!