Als je veel op salsafeestjes komt, is je vast weleens opgevallen dat dansers elkaar tijdens een nummer niet altijd vasthouden. Af en toe laten de dame en heer elkaar los en doen zij ‘shines’, zoals dat wordt genoemd. Ben jij nog niet zo thuis in de wereld van de shines? Deze vijf dingen zijn belangrijk om te weten.

Shines vergen oefening
Ben je een vrouw? Dan herinner je je misschien nog wel de eerste keer dat je tijdens het dansen losgelaten werd. Grote kans dat de paniek toesloeg en je hulpeloos basispassen deed, totdat je weer veilig door je partner vastgepakt werd. Het is helemaal niet raar dat je de eerste keer niet weet wat je met een shine aan moet. Op YouTube kun je veel voorbeelden vinden van moves die je kunt doen. Ook behandelen sommige docenten bij Union shines in de les. Haal daar je inspiratie vandaan en oefen eens thuis voor de spiegel. Tip: begin met één standaard shine en herhaal die tot je ‘m volledig beheerst en toe bent aan iets nieuws.


Je danst alleen, maar ook met elkaar
Sommige dansers zijn tijdens een shine zo druk met hun eigen danspassen dat ze bijna vergeten dat ze met een partner dansen. Het is wel zo leuk om je partner (af en toe) aan te blijven kijken, zelfs al ben je in je hoofd geconcentreerd aan het denken aan je eigen bewegingen.

Niet iedereen is dol op shines
De een kan zich geen dans zonder shines voorstellen, terwijl de ander ze liever helemaal vermijdt. Ben jij groot fan van shines? Superleuk, maar houd er rekening mee dat je danspartner misschien niet zo enthousiast is als jij. Niet iedereen zit te wachten op vijf shines in een nummer.

Anderen mogen geen last van je hebben
Helemaal prima als je los wil gaan, maar voor je omgeving is het wel zo fijn als je tijdens je shine rekening houdt met de dansers om je heen. Kijk dus rond hoeveel ruimte je hebt en pas een beetje op met je moves. Een slide of kick kan leuk zijn, maar blijf wel opletten en steek niet zomaar je armen en benen in het wildeweg uit.
la la land

Timing
Natuurlijk ben je vrij om een shine te starten wanneer je wil. Toch is het een beetje vreemd om een nummer er meteen mee te beginnen. Afsluiten met een shine is ook niet zo leuk, omdat je dan niet samen eindigt. Kies eerder voor het midden van het liedje, bijvoorbeeld een instrumentaal stuk.