Heb jij al eens eerder van Kizomba gehoord? Zo niet, is dat niet heel gek. Kizomba is nog niet zo lang populair in Nederland. Daarnaast bestaan er zo veel verschillende dansstijlen! Het is een hele klus om ze allemaal te kennen en ook nog eens kunnen. Hoe kan je nou kiezen welke jij wil leren? En waar begin je uberhaupt met het uitzoeken? In deze blog vergelijken we Kizomba met Salsa: wat zijn de verschillen en waarin zijn deze twee dansstijlen hetzelfde? Wij leggen het voor je uit, zodat jij het niet meer zelf allemaal uit hoeft te zoeken. 

Verschil 1. Oorsprong
De dansstijlen Kizomba en Salsa komen niet alleen uit verschillende landen, maar zelfs uit verschillende werelddelen! Waar Salsa een Cubaanse oorsprong heeft en dus uit Latijn-Amerika komt, heeft Kizomba een Angolese oorsprong. Kizomba is dus helemaal geen Latin dans, maar een Afrikaanse dans.

Verschil 2. Muziek
Gezien deze twee dansstijlen uit verschillende werelddelen komen, is het natuurlijk niet gek dat ze ook op andere muziek gedanst worden. Kizomba is wat sensueler dan de traditionele Angolese Semba, waar het (onder andere) van afstamt. Salsa daarentegen, komt voort uit verschillende Latin muziekstijlen, waaronder de Cubaanse son. Zoek maar eens op Youtube of Spotify ‘Kizomba’ en ‘Salsa’ en luister zelf welke verschillen je allemaal hoort.

Verschil 3. Leiden en volgen

Zoals je misschien al weet van Salsa, gebeurt het leiden (en dus het volgen) voornamelijk vanuit de armen en handen, waarbij het de bedoeling is om een beetje spanning op je armen te houden zodat de leider goed kan leiden, en de volger ook aanvoelt wat de leider bedoelt. Bij Kizomba leidt de leider voornamelijk vanuit zijn torso en zijn rechterarm. Je leunt daarom bij Kizomba een beetje naar voren, zodat de bovenlichamen van jou en je partner contact maken.

kizomba Overeenkomst 1. Samen dansen

Beide dansstijlen dans je met elkaar! Gelukkig maar, want als er één ding leuker is dan dansen, is het samen dansen. Naast dat het euforisch is om samen een hartstikke toffe dans neer te zetten, is het namelijk ook super leuk dat je samen met een partner bepaalde draaien, dips, en andere dingen kan doen die in je eentje toch een stuk moeilijker zijn. 

Overeenkomst 2. Intiem: yes or no?

Bij beide dansstijlen kan je helemaal in elkaar opgaan, waardoor het super sensueel en intiem kan worden. Dit hoeft echter bij beide dansen helemaal niet pers se! Wil je gewoon oefenen en de intimiteit bewaren voor een specifiek persoon? Geen zorgen. Dat kan ook zeker. 

Inschrijven voor Cursus >

Overeenkomst 3. Super toffe skill!

Ja ja, zowel Salsa als Kizomba zijn natuurlijk hartstikke toffe skills om te leren. Beide zijn het mooie, romantische dansstijlen die toch een totaal verschillende oorsprong hebben. Kijk maar eens wat Youtube filmpjes van Kizomba en Salsa om nog enthousiaster te worden!

En nog een kleine bonus overeenkomst: deze dansstijlen zijn allebei te leren bij Union Salsa Dance Company! 😉

Wil jij ook Kizomba leren? Dan is dit is jouw kans! Op 11 februari 2023 organiseren een speciale bootcamp Kizomba. Zo kan jij 3,5 uur deze mooie dans onder de knie krijgen. Schrijf je hier in!