Je staat op de dansvloer. Het intro van het salsanummer is al even bezig en je danspartner kijkt je afwachtend aan. Je luistert naar de muziek, maar eerlijk is eerlijk: je kunt er geen touw aan vastknopen. Ondertussen voel je de ogen van omstanders in je rug prikken. De druk neemt toe. Je luistert nog eens aandachtig naar de melodie. Is dít de 1? Terwijl je in je basis naar voren stapt, zie je aan de blik van je partner dat je niet goed zit. Je probeert het nog eens. Weer verkeerd. Help!

Voor mensen die niet zijn opgegroeid met salsamuziek (wat voor de meeste Nederlanders het geval is) is het begrijpen ervan niet makkelijk. Sterker nog: veel beginners vinden het vinden van de juiste timing een helse klus. Maar geloof ons: ook jij kan het.

In principe zijn er drie manieren om de timing onder de knie te krijgen:

  1. De natuurlijke weg: oefenen, voelen en begrijpen.
  2. De wetenschappelijke weg: bestudeer de theorie erachter. Let wel: dit is de ingewikkelde methode.
  3. De makkelijke weg: kleine aanwijzingen in een nummer die een indicatie voor de 1 geven

De natuurlijke weg

Dit is de manier waarop de meeste mensen de muziek leren kennen. Door te oefenen (niet alleen in de les, maar ook op socials of thuis) zal je salsamuziek steeds beter begrijpen. Het is belangrijk dat je accepteert dat dit tijd nodig heeft. Vlieguren maken is de manier om het onder de knie te krijgen.

Bij deze manier van leren kan het helpen om iemand in te schakelen die het ritme goed beheerst. Vraag om hulp en laat je meesleuren. Zo veel en zo vaak mogelijk, totdat je het ritme zelf begint te horen. Zorg wel dat deze persoon iemand is van wie je zeker weet dat hij of zij het kan, anders eindig je alsnog in de verkeerde maat.

De wetenschappelijke weg

Wil je er liever thuis eens goed op studeren? Dan kun je het ook via de wetenschappelijke weg leren. Ben je niet zo van de theorie, dan kun je hier beter stoppen.

Van oorsprong is het salsaritme afkomstig van twee percussie-instrumenten: de clave en de conga. De clave – twee stokjes waarmee tegen elkaar aan getikt wordt – vormt het basisritme van de Cubaanse son (de voorganger van salsa). De conga – een hoge trommel – is de ‘achtergrondbeat’. Als je een van deze twee in een nummer weet te onderscheiden, kun je er een ritme in vinden.

Goed om te weten is dat we salsadansen op 2×4 tellen, wat neerkomt op 8 tellen in totaal. We doen echter slechts stappen op 6 van die 8 tellen; dat komt doordat tel 4 en tel 8 ‘rusttellen’ zijn. We dansen dus op: 1, 2, 3 – 5, 6, 7. Om te kunnen starten met je dansje, is het belangrijk om die tel 1 te ontdekken. Dit is het ‘begin’ van de beat. De clave en de conga helpen ons met het vinden ervan. Dat werkt als volgt.

Met de clave
Er zijn twee soorten ritmes waarin de clave kan voorkomen: 3/2 of 2/3. Bij de 3/2 is de allereerste beat ’tel 1′. Dus de eerste van de drie. In het 2/3-ritme start de beat op de 2e tel. Dus om “tel 1” te vinden luister je naar de laatste van de 3 beats en start je daarna, net vóór de eerste beat van de 2.

Salsa Clave 3/2

Salsa Clave 2/3

In de onderstaande video kun je vanaf 0.23 min de 2/3-clave duidelijk horen.

Helaas is dit niet altijd het geval. Gelukkig is er dan nog de conga om op terug te vallen.

Met de conga
Voor veel mensen is het makkelijker om de conga te vinden. De basis-congabeat kun je in de onderstaande video horen.

Hierin kun je drie delen onderscheiden:

  1. De zachte klap met de linkerhand: de masacote
  2. Een harde klap met de rechterhand: de quemado
  3. Een hol klinkende klap met de rechterhand: de abierto

In salsamuziek is de abierto er het makkelijkst uit te pikken. Deze is te horen op de vierde en achtste tel: de rusttellen dus. Dat betekent dat je dus vlak na de abierto moet stappen om de 1 te pakken.

Salsa Conga Beat

In de volgende video kun je de conga vrij duidelijk horen. Ook zit er een 2/3 clave in.

De makkelijke weg

Naast de wetenschappelijke manier zijn er ook nog wat andere, minder “exacte”, aanwijzingen voor de eerste tel. Vaak iets makkelijker te horen, maar vormen niet àltijd de juiste indicatie. In de meeste gevallen kloppen ze wel.

Luister naar de veranderingen in de muziek. Salsamuziek is zo opgebouwd dat er iedere 4 of 8 maten iets verandert in het nummer. Bijvoorbeeld instrumenten die worden toegevoegd of wegvallen, een zanger die een nieuw couplet inzet, het achtergrondkoor dat meedoet. Allemaal duidelijk merkbare veranderingen. Deze veranderingen vinden over het algemeen plaats op de eerste tel van de muziek.

Vaak is het ook zo dat de leadzanger zijn zinnen begint op de eerste tel. Begin dus met dansen als de zanger start met zingen.

Huiswerk

Je huiswerk? Veel salsamuziek luisteren en kijken of je de instrumenten kunt onderscheiden. Thuis, maar dompel je vooral onder in salsasfeer op één van de wekelijke salsafeestjes. Ook al dans je niet ieder nummer (of misschien zelfs helemaal niets) je zal steeds meer gewend raken aan die heerlijke Latin-ritmes. Zijn er geen feestjes? Beluister ook eens de Union Spotify Playlists. We hebben voor ieder niveau de beste nummers op een rij gezet. No worries als het niet meteen lukt: dit heeft tijd nodig.

Misschien geloof je er nu nog niet in, maar er komt een écht moment dat je het begrijpt. Beloofd.

Niet alleen dansen op het ritme

Altijd al willen leren hoe je een break in de salsamuziek hoort aankomen? Wat doe je als de muziek in eens verandert? Hoe kan je je dansstijl aanpassen op de verschillende typen salsamuziek? Kortom: hoe kan je nóg meer op de muziek en melodie dansen in plaats van op alleen het ritme?  Op ons online platform vind je een uitgebreide Musicality-cursus van 14 interessante lessen vol tips tricks en oefenstof om alles uit jouw salsa en bachata te halen. Per cursus van 7 lessen betaal je slechts €24,-.

 

In het kort:

✔ Voorspel de muziek
Dans met gevoel
 Leer de “1” vinden
✔ Verrassende tricks

 

Online Musicality >

Online Salsa Platform

✔ Professionele Videolessen
✔ 16 Niveau’s
✔ Solo & Partnerwork
✔ 300+ Videolessen